TOOLS

Royalties calculator.

Bereken hoeveel je kunt verdienen met je muziek op streamingdiensten en stores.

  1. Vul in hoeveel plays je verwacht
  2. Klik op ‘calculate estimate’
  3. Bekijk je verwachte inkomsten

Bereken je streaming-inkomsten

Heb je je altijd al afgevraagd hoeveel je kunt verdienen met je muziek op streaming-diensten zoals Spotify of Apple Music? Gebruik onze royalty-calculator!

In tegenstelling tot andere tools die je online kunt vinden, gebruikt onze calculator echte gegevens van royalty-reports die we van stores hebben ontvangen. Ook werken we ‘m regelmatig bij met nieuwe gegevens, daardoor is hij altijd up-to-date en super nauwkeurig. Omdat streamingdiensten niet vertellen hoeveel ze betalen aan artiesten, is onze calculator op dit moment de enige manier om een idee te krijgen van welk bedrag je per play kunt verwachten.

Streaming royalty’s calculator

Het gebruik van de royalty calculator is super makkelijk. Vul het aantal streams dat je verwacht te krijgen in, en klik op de knop ‘calculate royalty’s’. Vervolgens zie je een overzicht van te verwachten royalty’s op verschillende diensten en stores. Je krijgt zowel een minimaal als maximaal verwacht bedrag te zien. Meestal zitten je daadwerkelijke inkomsten hier ergens tussenin.

Het bedrag dat je invoert kan een verwacht aantal plays zijn. Als je veel aan promotie gaat doen voor je nieuwe release en je weet zeker dat je binnen een jaar 100k plays bij elkaar kunt krijgen, kun je checken of je daarmee je investering waarschijnlijk terug verdient. Maar je kunt de calculator ook gebruiken om te controleren of de inkomsten die je al hebt ontvangen binnen de normale verwachte marges vallen. Als dat niet het geval is, kan dat een teken zjn dat je iets aan je muziek of marketing moet veranderen.

Wie ontvangt streaming royalty’s?

Het is misschien verrassend om te horen, maar streaming royalty’s worden nooit direct aan artiesten of bands betaald. Royalty’s worden altijd betaald aan een label of distributeur (rights holders) die een deal heeft met het platform, en zij betalen op hun beurt de artiest of band. Doordat deze rights holders een tussenpersoon zijn, houden ze vaak ook een deel van de inkomsten voor zichzelf in. Dit heet royalty share.

Als je een deal hebt met een label, wordt het gedeelte van de royalty’s die het label inhoudt vaak gebruikt voor marketing, distributie, publishing en al het andere dat het label voor je doet en regelt. Als je een distributeur gebruikt, betaalt de royalty share voor royalty processing, support en data storage.

Goed om te weten: ben je op zoek naar een distributeur die géén royalty’s inhoudt? Dan zit je bij Indepentia goed! Je ontvangt bij ons altijd 100% van je inkomsten, zonder dat we hier een deel van nemen.

Streaming inkomsten per platform

Hoeveel je per play kunt verdienen kan ook per streamingdienst erg verschillen. Dat komt bijvoorbeeld door verschillen in abonnementsvormen, het percentage dat een dienst voor zichzelf houdt, de landen waar een dienst actief is en nog veel meer factoren. Hieronder vind je een vergelijking van de inkomsten op de meest populaire streaming services.

Spotify

In 2021 betaalt Spotify ongeveer € 0,0037 per stream aan rechthebbenden, dat is ongeveer € 3,70 per 1000 streams.

Spotify heeft ongeveer 365 miljoen actieve gebruikers, waarvan 165 miljoen premium abonnees. Abonnees van ‘familie’-, ‘duo’- of ‘student’-abonnementen zijn daarin meegenomen. In totaal heeft de streamingdienst meer dan 31 miljard betaald aan labels en artiesten, waarvan meer dan 5 miljard in de afgelopen 12 maanden.

Als we kijken naar alle royalty-reports die we ontvangen, zorgt Spotify meestal voor het hoogste percentage streams (en daarmee ook royalty’s) van alle diensten.

Apple Music

Apple Music betaalt gemiddeld € 0,0067 per stream, dus dat is ongeveer € 6,70 per 1000 streams.

De dienst heeft geen gratis abonnement, maar ongeveer 72 miljoen actieve betalende gebruikers.

Hoewel het bedrag dat per stream wordt betaald hoger is dan bij Spotify, zijn de inkomsten van deze dienst voor artiesten meestal alsnog lager. Dat komt doordat het gemiddelde totale aantal streams een stuk lager is dan bij Spotify (ongeveer 1/3e).

Apple Music is meestal de op één na populairste streamingdienst van luisteraars van onze artiesten.

Tidal

Lossless muziekstreamingdienst Tidal betaalt rechthebbenden ongeveer € 0,011 per stream, of ongeveer € 11 per 1000 streams. Dat is een bijzonder hoge uitbetaling per stream. Tidal claimt daarom ook dat ze het hoogste percentage van hun inkomsten aan artiesten uitbetalen van alle diensten.

Tidal geeft geen abonnee-gegevens vrij, maar schattingen variëren ergens tussen de 1-5 miljoen betalende gebruikers. Zoals je kunt zien is dat niks vergeleken met Spotify of Apple Music. Daarom zullen de totale inkomsten die je van deze dienst ontvangt meestal ook alsnog een stuk lager zijn.

Deezer

De Franse streamingdienst Deezer betaalt zo’n € 0,0055 per stream, oftewel € 5,50 per 1000 streams. Hoger dan Spotify, maar lager dan Apple Music.

Deezer heeft ongeveer 16 miljoen actieve gebruikers, waarvan ongeveer 7 miljoen betalende abonnees. Dat cijfer bevat ook gebruikers die Deezer Premium gratis ontvangen bij hun mobiele telefoonabonnement – een van de belangrijkste manieren waarop de service zijn diensten aan de man brengt. Volgens CEO Hans-Holger Albrecht komt ongeveer 25% van de omzet van Deezer uit dit soort ‘bundels’.

Hoewel Deezer niet zo explosief groeit als andere diensten, hebben ze al jaren een stabiel aantal abonnees en zijn ze daarmee een belangrijke dienst om mee te nemen in je promotie.

Amazon Music

Amazon Music is een van de laagst betalende diensten, met ongeveer € 0,0034 per stream (of ongeveer € 3,40 per 1000 streams).

De meest recente abonneegegevens van de dienst zijn van januari 2020, toen ze aankondigden dat ze “meer dan 55 miljoen klanten wereldwijd bereiken“. De meeste daarvan zijn premium-abonnees: via Amazon Prime of als losse Amazon Music Premium-abonnee.

Amazon Music is vaak maar een kleine store in onze royalty-reports. Ze richten zich wel steeds meer op muziek en proberen artiesten te ondersteunen met nieuwe tools zoals Amazon Music for Artists.

Napster

Napster was ooit een dienst voor het delen van mp3-bestanden. Inmiddels zijn ze een volledig legitieme muziekstreamingdienst met meer dan 5 miljoen gebruikers. Bovendien betalen ze ook nog eens het hoogste bedrag per play: ongeveer €0,016 per stream (dus wel zo’n €16,00 (!) per 1000 streams).

Hoewel Napster relatief weinig gebruikers heeft, hebben ze ook een andere insteek dan anderen op deze lijst. Je kunt er niet alleen als luisteraar terecht, maar ze bieden ook zakelijke diensten waarmee andere bedrijven muziek-streaming kunnen inbouwen in hun software of apparatuur. Zo heeft o.a. BMW een eigen muziekdienst gebouwd op het Napster-platform. Op al deze producten is je muziek dus ook beschikbaar. En dat kan in de toekomst nog wel eens heel interessant zijn.

Wat zijn streaming royalty’s?

Streaming royalty’s zijn het geld dat je krijgt als je nummer wordt gestreamd op een dienst als Spotify, Tidal of Apple Music. Elke keer dat je muziek wordt gestreamd, word je hiervoor betaald.

Denk eraan dat hoewel de betaling per stream erg laag is (meestal fracties van een cent), je wel voor iedere stream betaald wordt. Dat is iedere stream vandaag, iedere stream over twee weken, iedere stream over twee maanden en ook nog steeds iedere stream over vijf jaar. Zolang mensen naar je muziek blijven luisteren, krijg je betaald! Meestal betekent dit dat je over langere periode gezien meer verdient met streaming dan met verkopen in stores zoals iTunes.

Hoe worden streaming royalty’s berekend?

Streamingdiensten maken over het algemeen niet bekend hoe ze hun royalty’s berekenen. Het bedrag dat je per stream ontvangt hangt af van veel factoren, bijvoorbeeld:

Speelduur: hoe lang wordt je nummer gestreamd? Als het minder dan 30 seconden is, krijg je meestal niet betaald.

Type platform: levert de dienst streams on demand (platforms waar je kunt kiezen welk nummer je wilt horen, zoals Spotify of Apple Music), of is de stream niet-interactief (platforms zoals Pandora).

Type abonnee: luistert de gebruiker met een gratis account of betaalt hij voor de dienst? Plays van premium-abonnees betalen veel meer dan ‘gratis’ plays.

Door deze factoren (en nog veel meer) zal de betaling die je per stream ontvangt nooit hetzelfde zijn en steeds veranderen. Daarom geeft onze calculator je een gemiddeld minimum en maximum, in plaats van één statisch getal.