Wat telt als een ‘play’ of ‘stream’ voor een nummer op Spotify?

Inhoud

Je hebt je muziek geüpload naar Spotify en bent helemaal klaar een nieuw stream-record te vestigen. Maar.. hoe lang moet je nummer eigenlijk worden gestreamd om mee te tellen? Wat gebeurt er als iemand je nummer skipt, pauzeert, of nog een keer afspeelt? Ontvang je royalties van korte plays? En tellen offline plays eigenlijk mee?

Minimaal 30 seconden

De minimale lengte dat je nummer moet worden afgespeeld op Spotify om te tellen als een stream is 30 seconden.

Het maakt daarbij niet uit of een luisteraar vanaf het begin, het midden of tegen het eind begint met streamen. Zolang het nummer maar minimaal 30 seconden wordt gespeeld, ontvang je royalty’s voor die stream en wordt je play count bijgewerkt.

Tellen offline plays op Spotify mee?

In de Spotify-apps is het mogelijk om nummers ‘offline’ op te slaan. Het is dan mogelijk het nummer te beluisteren als de gebruiker geen internetverbinding heeft. Offline plays worden precies hetzelfde geteld als reguliere online plays.

Omdat de Spotify-app zonder internetverbinding geen luistergegevens kan versturen, worden plays die offline zijn geteld pas verzonden zodra het apparaat weer online is.

Ik zie mijn aantal streams niet updaten! (Play count-vertraging)

Stream je je eigen nummer, maar zie je de play count niet meteen toenemen? Geen paniek! Spotify werkt deze maar één keer per dag bij. Ook werkt de Spotify-app deze niet meteen na update bij. Het kan dus een tijdje duren voordat je je eigen plays (en die van anderen) terug ziet.

Er is één uitzondering: met Spotify for Artists kun je de eerste 1000 plays wél in realtime bekijken. Log in op je Spotify for Artists-account en ga naar de release pagina. Als je daar de huidige play count met in het roze ‘LIVE’ erachter ziet, wordt hij meteen geüpdate als iemand je nummer streamt.

Tellen mijn eigen streams mee?

Ja, ook als je zelf je nummer streamt telt dit mee voor de play count. Ook krijg je hier gewoon royalties van uitbetaald. Spotify weet immers vaak niet of het Spotify-account waarmee de stream wordt gedaan van de muzikant of artiest is waarvan het nummer wordt beluisterd. En dat maakt ze eigenlijk ook niets uit.

Voel je dus vrij om je eigen nummer lekker thuis te draaien. Of in de auto. Of op een feestje. Of allemaal!

Zorg er wel voor dat je hier geen misbruik van maakt. Je eigen nummer dag en nacht streamen om zo royalties binnen te harken of je play count op te krikken is niet toegestaan. Als Spotify dit detecteert, kan het zijn dat ze de plays niet meetellen en hier ook geen royalties voor uitkeren (of deze terugvorderen). In ernstige gevallen kan je muziek zelfs permanent van de dienst verwijderd worden – kijk hier dus mee uit!

Tips voor langere streams

Maar hoe bereik je dat luisteraars ook daadwerkelijk zo lang blijven hangen? Het antwoord is natuurlijk heel logsich: maak interessante muziek! Zorg ervoor dat de luisteraar bij ieder gedeelte van je nummer geprikkeld blijft. Maak dus een pakkend begin, meeslepend midden en hoogtepunt van het eind.

Het kan soms lonen om een ‘radio edit’ te maken voor ongeduldige luisteraars. Dit is een wat kortere versie van je nummer die (de naam zegt het al) normaal op de radio gedraaid wordt. Dus bijvoorbeeld zonder die mooie lange intro en met een wat kortere break.

Voorkom ook onnodige stiltes aan het einde van je nummer, bijvoorbeeld met een snelle fade-out. Dat wordt niet alleen vereist door stores (meer dan 10 seconden stilte is niet toegestaan), maar het voorkomt ook dat luisteraars je nummer ‘skippen’ voordat het afgelopen is. Kostbare seconden!

Delen