Hoeveel betaalt Spotify per stream?

Inhoud

Er zijn weinig dingen in de muziekindustrie die zo vaak besproken worden dan streaming-verdiensten. Toen Spotify begon met zijn dienst in 2008, was het ‘all you can eat’ streaming-model nog helemaal nieuw. In de jaren daarna zijn we er als luisteraar steeds meer aan gewend geraakt dat we toegang tot ieder nummer hebben voor een vast bedrag per maand. Maar dat is niet zonder controverse vanuit de muziekindustrie. Regelmatig klagen artiesten over bedragen die de dienst uitbetaalt, zoals Taylor Swift die in 2014 nog al haar muziek van de dienst verwijderde.

Aan de andere kant biedt het streaming muziek-model ook juist veel nieuwe kansen en mogelijkheden voor onafhankelijke artiesten. Playlists en algoritmes zorgen voor een nieuwe manier en ander technieken voor het promoten van muziek.

In totaal heeft Spotify meer dan 31 miljard uitbetaald aan artiesten en rechthebbenden, waarvan meer dan 5 miljard alleen al in het afgelopen jaar!

Hoe werkt dat allemaal? Hoe hoog zijn streaming inkomsten ten opzichte van verkopen in stores zoals iTunes? En hoeveel verdien je nou écht per stream op Spotify?

Hoeveel betaalt Spotify per stream?

Van alle geld dat Spotify binnenhaalt, wordt ongeveer 70 procent uitbetaald als streaming royalties aan rechthebbenden. Hierin zitten onder andere de inkomsten van abonnementen (Spotify Premium) en advertentie-inkomsten.

In 2021 betaalt Spotify ongeveer tussen de €0,0026 en €0,0072 per stream, met een gemiddelde van €0,0034 per stream. Dat betekent dat 1000 streams je ongeveer €3,40 oplevert, en 100,000 streams rond de €340.

Hoeveel je precies per play verdient kan erg verschillen, en hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type account dat de play doet (gratis of premium), hoe lang de track is beluisterd, het land van de luisteraar, en de afspraken met je label of distributeur.

Goed om te weten: als je je muziek via Indepentia distribueert, ontvang je altijd 100% van je royalties. In tegenstelling tot veel andere distributeurs houden we géén percentage van je inkomsten in. Alle geld dat we ontvangen voor je muziek gaat direct naar je account. Wel zo eerlijk!

Spotify streaming royalties calculator

Ben je een artiest en wil je een idee krijgen van hoeveel je kunt verdienen met een bepaald aantal streams? Gebruik dan onze Spotify streaming royalties calculator. Voer een aantal plays in, en de calculator berekent hoeveel je kunt verdienen op verschillende streaming services.

Onze calculator gebruikt echte royalty reports die we voor onze artiesten ontvangen als data. Daardoor zijn de berekeningen betrouwbaarder dan veel andere tools die je online kunt vinden. Ook toont de calculator geen vast bedrag, maar een bereik waartussen je inkomsten waarschijnlijk zullen liggen, met een minimum en maximum verwacht bedrag.

We updaten de royalties calculator regelmatig met nieuwe data en inzichten, dus kun je hem vaker gebruiken en je verwachte inkomsten zien veranderen in toekomstige maanden of jaren.

Hoe worden Spotify streaming royalties verdeeld?

Hoewel artiesten en andere rechthebbenden worden betaald op basis van het aantal streams, zijn streams niet direct aan bedragen gelinkt. Spotify gebruikt hiervoor een ander systeem, dat ze ‘streamshare’ noemen. De streamshare van een artiest is het percentage streams dat een artiest heeft gehad van alle Spotify streams binnen een bepaalde periode.

Alle inkomsten van abonnementen, advertenties en andere bronnen wordt samen op één hoop gegooid. Daarna worden deze weer verdeeld tussen alle rechthebbenden gebaseerd op de streamshare. Bijvoorbeeld: als Billie Eilish heeft gezorgd voor 2% van alle streams op Spotify in een bepaalde maand, ontvangt ze 2% van de royalties die voor die maand beschikbaar zijn.

Deze indirecte manier van verdeling zorgt ervoor dat het bedrag dat premium gebruikers betalen voor hun abonnement, ook naar artiesten gaat waar ze nooit naar luisteren. Daarom vinden sommige artiesten en labels dat deze manier van verdeling grotere artiesten met veel luisteraars voortrekt. Ook kan het nadelig zijn voor onafhankelijke artiesten met maar een paar, super toegewijde fans die niets anders luisteren.

Waardoor verschilt het bedrag dat Spotify per stream betaalt?

Het bedrag dat Spotify voor een stream betaalt is nooit vast en verandert constant. Dat beteken dat je in Januari een bepaald bedrag uitbetaald kunt krijgen voor 1000 streams, en in Februari veel minder (of juist meer). Hoewel Spotify niet bekend maakt wat precies invloed heeft op de betaling per stream, weten we wel van een aantal belangrijke factoren.

Type gebruiker en abonnement

Een van de belangrijkste factoren die invloed hebben op de betaling per stream is het type abonnement dat een luisteraar heeft. Spotify heeft ongeveer 75 miljoen actieve gebruikers, waarvan 20 miljoen ‘Spotify Premium’-abbonees die maandelijks voor de dienst betalen.

Over het algemeen zijn de inkomsten van Spotify Premium-abbonnees hoger dan gratis gebruikers. De inkomsten van gratis gebruikers moeten vooral van advertentie-inkomsten komen. Dat betekent dat als je muziek vooral gestreamd wordt door Premium-abbonnees, de gemiddelde betaling per stream relatief hoog zal zijn. Als je muziek vooral door gratis gebruikers wordt beluisterd, zal de betaling per stream vaak lager zijn.

Dit kan soms juist een voordeel zijn voor indie artiesten. Luisteraars die het leuk vinden nieuwe artiesten en muziek te ontdekken hebben vaker een premium-abonnement dan luisteraars die Spotify alleen maar gebruiken voor een achtergrondmuziekje.

Locatie van luisteraar

Een andere belangrijke factor in de betaling per play is het land waarin de luisteraar zich bevindt. De waarde van een stream kan erg verschillen per locatie, bijvoorbeeld door wisselkoersen en verschillen in advertentie-inkomsten of kosten van de premium-versie.

Doet je nieuwe nummer het dus erg goed in een specifiek land, dan kan het zijn dat je inkomsten een stuk lager of hoger zijn dan een nummer dat succesvol is in een ander land. Zijn je luisteraars meer verdeeld over verschillende landen, dan zijn je inkomsten waarschijnlijk dichter bij het gemiddelde dat je krijgt van calculators zoals die van ons hierboven.

Lengte van de stream

Om misbruik te voorkomen en onbedoelde plays eruit te filteren, moet een nummer minimaal 30 seconden worden gespeeld om als stream te tellen. Alleen dan komt de stream ook in aanmerking voor streamshare. Als de luisteraar na die 30 seconden het nummer opnieuw start (of hem op repeat heeft staan), telt dat als een nieuwe stream.

Check dit blog-artikel als je meer wil weten over hoe Spotify streams telt.

Goed om te weten: hoewel het niet direct invloed heeft op de betaling per stream, is luisteraarsgedrag (zoals het skippen van een nummer) wel een belangrijke factor voor de algoritmes van Spotify. Daardoor kun je bijvoorbeeld lager in zoekresultaten komen te staan. Zorg er dus voor dat je nummer van begin tot einde interessant is!

Wie ontvangt royalties van Spotify?

Het is goed om te weten dat streamingdiensten nooit artiesten direct betalen. Royalties worden altijd betaald aan rechthebbenden zoals labels, distributeurs (zoals Indepentia) of aggregators, die vervolgens hun artiesten betalen.

Die extra stap betekent ook dat de tussenpersonen een deel van de inkomsten zelf kunnen houden. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de afspraken die je met ze hebt gemaakt. De meeste labels houden een groot gedeelte in als compensatie voor vooruitbetalingen, promotie en distributie. Veel distributeurs houden ook een percentage om te betalen voor opslag van audiobestanden en royalty processing. Vaak is dat niet meteen duidelijk, dus zorg ervoor dat je de voorwaarden goed doorleest voordat je een deal met een label of distributeur sluit.

Indepentia houdt nooit royalties in. Iedere cent die we voor je muziek ontvangen gaat direct naar je account en kun je laten uitbetalen. Dat is wel zo eerlijk!

Kun je met Spotify genoeg verdienen om van te leven?

De theorie is mooi, maar hoe vertaalt het zich naar de echte wereld? Kun je als muzikant genoeg verdienen met Spotify om van te leven? Laten we de rekensom maken..

Als je een euroknaller bij de Mac wilt halen, heb je ongeveer 250 streams nodig om daarvoor te betalen. De gemiddelde Uber-rit na een avondje stappen kost je zo’n 6500 streams. En voor een maand huur van een appartement in Amsterdam heb je al gauw een half miljoen streams nodig. En dat is nog vóór belastingen die je moet betalen.

Leven van alleen Spotify-streams is dus alleen weggelegd voor de meest gestreamde artiesten en bands, en zelfs dan zal het van korte duur zijn. Gelukkig is Spotify voor de meeste muzikanten niet de enige bron van inkomsten, maar een extra manier om hun muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Onthoud ook dat streamingdiensten, in tegenstelling tot traditionele stores zoals iTunes, niet maar éénmalig betalen. Voor iedere stream van je nummer krijg je betaald. Iedere stream vandaag, morgen, volgende maand en ook komende jaren. Dat betekent dat streaming-inkomsten over langere periode gezien vaak alsnog hoger zijn dan inkomsten uit directe verkoop. Het stelt je ook in staat om een vast inkomen op te bouwen dat veel beter te voorspellen is voor toekomstige maanden. Er zit geen limiet aan het aantal plays. Zolang mensen je nummers beluisteren, krijg je betaald.

Vergelijking royalties met andere streamingdiensten

Hoe verhoudt de betaling van Spotify zich tot andere populaire streamingdiensten zoals Apple Music, Amazon music of Tidal? We hebben de royalty reports die we van deze stores ontvangen gebruikt om een gemiddelde te berekenen voor de meeste diensten waar we naar distribueren. Dit zijn de gemiddelden, gebaseerd op data van 2020 en 2021.

StreamingdienstGemiddelde betaling per stream (in 2021)Gemiddelde betaling per 1000 streams
Spotify€0,0037€3,70
Apple Music€0,0067€6,70
Tidal€0,011€11
Deezer€0,0055€5,50
YouTube Music€0,000059€0,06
Amazon Music€0,0034€3,40
Napster€0,016€16,00

Zoals je kunt zien betaalt Napster veruit het meeste per stream met rond de €16 per 1000 streams – meer dan 4 keer zo veel als Spotify. Lossless streamingdienst Tidal claimt het grootste percentage van hun inkomsten aan artiesten uit te betalen. In onze betalingen per play zijn ze tweede met zo’n €11 per 1000 plays, ongeveer één cent per play.

Omdat de diensten die veel per play betalen vaak relatief weinig gebruikers hebben, zal de betaling die je van deze stores ontvangt vaak alsnog lager zijn dan de betaling van stores die minder betalen, maar wel meer gebruikers hebben. Simpelweg omdat je op deze diensten veel minder plays zult krijgen. Als distributeur ontvangen we de meeste royalties van Spotify, met Apple Music als tweede.

Aan de onderkant van de lijst vinden we Amazon Music, die zo €3,40 per 1000 plays betaalt, en YouTube music, met maar €0,06 per duizend plays.

Denk eraan dat niet alle streamingdiensten dezelfde abonnementsvormen of een versie met advertenties hebben, dus dit kan ook van invloed zijn op je inkomsten.

Meer lezen

Onder druk van artiesten en andere rechthebbenden onthult Spotify steeds meer over hoe ze royalties berekenen en uitkeren. Wil je meer erover weten, check dan ‘Loud & Clear‘, een initiatief van de streamingdienst om meer inzicht te bieden in royalty-stromen en betalingen.

Heb je vragen over je eigen inkomsten? Neem dan gerust contact met ons op. Staat je muziek nog niet op Spotify, maak dan een gratis account om ‘m te uploaden en zelf royalties te verdienen.

Delen